Co-Pilot

Kraven på precision och lönsamhet vid mark- och anläggningsarbeten har växt de senaste åren. Men de tekniska hjälpmedlen har inte hängt med i utvecklingen. Här såg vi en möjlighet att effektivisera arbetet, öka produktiviteten och minska miljöpåverkan samtidigt som maskinförarens arbete blev mer självständigt och roligt.

Förarens nya partner

Historiskt har maskinförarens arbete baserats på uppskattningar. Inte sällan har han eller hon varit tvungen att förlita sig på information från kollegor på marken eller själv kliva ur maskinerna och titta.

Efter att ha besökt byggarbetsplatser, pratat med maskinförare och själva testkört maskinerna visste vi exakt vilken produkt som saknades på marknaden. I nära samarbete med Volvo CE utvecklade vi en interaktiv omborddisplay som levererar realtidsinformation till maskinföraren.

Volvo Co-Pilot, som produkten kallas, integrerar fordonets funktioner för exempelvis produktion, bränsleeffektivitet, drifttid och säkerhet. Allt visas tydligt och lättöverskådligt på den högupplösta pekskärmen. Föraren kan antingen välja att ha uppgifterna som stöd i arbetet eller själv knappa in exakta data för det moment som ska utföras. Co-Pilot ger föraren total kontroll över sin maskin och ännu bättre precision.

cpac_construction_caroline

Integrerad precision

CPAC var först i världen med att få maskindata, olika applikationer och den specifika arbetssituationen att samverka sömlöst med varandra. Idag används Co-Pilot i en mängd olika Volvo-maskiner från grävmaskiner till asfaltsläggare.

Nu kan grävmaskinisten i realtid se exakt var skopan ska sättas ner, hur djupt ner den är i marken och hur mycket vikt den lastat. Med all information framför sig behöver föraren inte längre röra sig runt maskinen och ingen extra personal behövs på marken för att exempelvis mäta grävdjupet. Arbetet blir roligare och mer självständigt samtidigt som arbetsplatssäkerheten ökar rejält. För asfaltsläggaren betyder Co-Pilot att han eller hon nu kan se exakt hur varm asfalten är, vilken densitet den har och få en karta över hur den ska fortsätta läggas.

Idag används Co-Pilot i Volvo CE:s hjullastare, grävmaskiner, asfaltvältar, asfaltsläggare och dumprar.

Nästa case