Autonoma fordon​

På CPAC utvecklar vi tekniska system för autonoma fordon. Det kan handla om förarassistanssystem som hjälper föraren i en specifik arbetssituation till att vara med och utveckla helt självkörande fordon. Tillsammans med Volvo Trucks har vi genomfört flera spännande utvecklingsprojekt, bland annat för sockerrörsindustrin i Brasilien.

Hur kör du egentligen?

För att ta in sockerrör från fälten används skördetröska och en lastbil. Det är en svår balanskonst, då lastbilschauffören hela tiden måste anpassa hastigheten efter skördetröskan samtidigt som han eller hon håller sig i rätt hjulspår för att inte köra över intilliggande sockerrörsplantor. Ungefär fyra procent av skörden går till spillo på grund av den mänskliga faktorn. Eftersom varje planta lever i fem till sex år innebär det ett stort ekonomiskt bortfall.

cpac_industry_ratt

Rätt förarassistanssystem kan nyttja fordonets fulla kapacitet och skapa bättre förutsättningar för föraren. Tillsammans med Volvo Trucks startade vi ett utvecklingsprojekt för att förverkliga ett fordon som med ny teknik skulle kunna hålla exakt rätt avstånd på fältet.

Vi utvecklade ett system som med hjälp av GPS ser till att fordonet följer en digital karta samtidigt som modern gyroteknik ser till att fordonet aldrig avviker mer än 25 mm från sin förprogrammerade rutt. Föraren kan fortfarande gasa och bromsa men slipper nu att koncentrera sig på styrningen. Det ger bättre arbetsmiljö och möjlighet att utföra förarens andra uppgifter bättre.

Utvecklingen av autonoma fordon är fortfarande bara i sin linda. Vi gör nya framsteg dagligen.

Nästa case